Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Εάν δεν θες να ανήκεις και εσύ στο ποσοστό αυτό κάποια στιγμή, άλλαξε μερικές απλές -αλλά καταστροφικές- συνήθειες της καθημερινότητάς σου και σού υποσχόμαστε ότι η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί.
1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η έλλειψη αρκετών ωρών ύπνου προκαλεί στρες στο σώμα, οδηγώντας σε συνθήκες ιδανικές για την ανάπτυξη μιας καρδιακής πάθησης. «Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως τέσσερις, πέντε, έξι ώρες ύπνου, πάσχουν συχνά διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία», λέει ο Δρ. Franklin, διευθυντής εργαστηρίων καρδιακής αποκατάστασης και άσκησης στο Νοσοκομείο Beaumont, Royal Oak. «Έχουμε επίσης αποδείξεις ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και φλεγμονή». Δες ΕΔΩ τις καλύτερες τροφές για όνειρα γλυκά.
2. Δεν τρως αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους -πολλούς- λόγους που θα πρέπει να έχουν μια πάγια θέση στη διατροφή σου είναι ότι περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό, που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς: το μαγνήσιο. Η έλλειψή του επιβραδύνει τον ενεργειακό μεταβολισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες και τελικά υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση, μια καρδιαγγειακή νόσο.
3. Πίνεις πολύ συχνά αλκοόλ
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε (ιδανικά, όχι με άδεια στομάχι) το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει περίπτωση να θέσει την καρδιά μας σε κίνδυνο.
4. Αποφεύγεις ακόμα και τους «καλούς» υδατάνθρακες
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, καθώς παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο και σελήνιο και βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης και την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και τον διαβήτη », λέει η Δρ Suzanne Steinbaum, διευθύντρια στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Lenox Hill.
5. Είσαι καπνιστής ή παθητικός καπνιστής
«Εάν καπνίζεις για μια ζωή, αναμένεται να πεθάνεις 10-12 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αν δεν κάπνιζες», υποστηρίζει ο Δρ. Franklin. Κινδυνεύουμε όμως ακόμα και εάν είμαστε απλά παθητικοί καπνιστές. «Εάν κάποιος ζει με έναν καπνιστή έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει κάποια καρδιακή πάθηση νωρίς στη ζωή του σε σύγκριση με κάποιον που δεν έρχεται τόσο συχνά σε επαφή με καπνό», συνεχίζει.
6. Είσαι οξύθυμος
«Οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι, εχθρικοί ή καταθλιπτικοί τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και στεφανιαίων επεισοδίων», λέει ο Δρ. Franklin. Πάρε λοιπόν βαθιές αναπνοές και μην αφήνεις τις μικρές καθημερινές ατυχίες και παρεξηγήσεις με φίλους και γνωστούς να σε βγάζουν εκτός ελέγχου.
7. Καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλατιού
Σύμφωνα με έρευνα του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όχι μόνο υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά προκαλεί και άμεση βλάβη στην καρδιά. Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια, εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι μόνο 6 γραμμάρια. Το ποσοστό αυτό των συμμετεχόντων είχε λοιπόν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστεί κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.
8. Τρως επεξεργασμένα κρέατα
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συντηρητικά, τα μεταποιημένα κρέατα αποτελούν κίνδυνο για τον σημαντικότερο μυ στο σώμα μας, σύμφωνα με την Rene Ficek, διαιτολόγο και εμπειρογνώμονα στον τομέα της διατροφής στο Seattle Sutton’s Healthy Eating. “Η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο”, λέει. «Ορισμένες μελέτες έχουν ποσοτικοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να δείξουν ότι κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητάς κατά ένα πέμπτο. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, πουλερικά και φυτικές πρωτεΐνες θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία έως και 14% ».
9. Αγχώνεσαι υπερβολικά πολύ
Αυτό ίσως το ήξερες ήδη και εάν δεν το ήξερες, σίγουρα το φανταζόσουν. Εάν όμως όχι, να η απόδειξη: «Το στρες κάνει το σώμα πιο γηραιό. Συρρικνώνει τμήματα του εγκεφάλου. Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή», λέει ο Δρ. Bowden, συγγραφέας του βιβλίου The Great Cholesterol Myth (Ο μεγάλος μύθος της χοληστερίνης).
10. Καταναλώνεις πολλά κορεσμένα λιπαρά
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε το πολύ 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα. Για να καταλάβεις πόσο μικρή ποσότητα είναι αυτή, να σου πούμε ότι είναι η ακριβής ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Ναι, τόσο λίγο!
olivemagazine.gr